Byvandring I NYBYEN 8. Mai 2022
- Detaljer
- Publisert tirsdag 26. april 2022 14:29
BYVANDRING I NYBYEN 8. MAI 2022
Velkommen til BYVANDRING I NYBYEN med start fra den nye RUKLAPARKEN.
Bevaringsprisen 2021
- Detaljer
- Publisert mandag 07. mars 2022 10:48
Foreningen Gamle Sandefjord sin Bevaringspris 2021 gikk til Nedre Åsenvei 3.
Huset er i oppført i betong og satt opp i 1916. Det har også en del utspring i tre. Dette huset er et av de første om ble bygget oppe i Åsen og var blant annet innredet med vannklosett. Huset ble bygget med plass-støpt armert betong med hulrom i veggene. Det sies at det første kjente bygget i Norge som ble bygget slik var havnelageret i Oslo som også ble bygget på denne tiden. Kan arbeidere fra det bygget ha bygget huset i Åsen?
Husets tidligere eiere er:
Can. Jur. Jacob Riege 1916 – 1921 (Byggekost ukjent)
Tannlege Einar Hem 1921 – 1929 (Kr 52 500,-)
Hvalskytter Alfred Pedersen og Valborg Pedersen 1929 – 1934 (Kr 35 000,-)
Markus Holden (Bestefar) 1934 – 1968 (Kr 30 000,-)
Jan Holden (Far) og Annbjørg Fon Holden 1968 – 2005 (Kr 150 000,-)
Og nå Ole Markus Holden (2005 - XX)
Huset er barndomshjemmets til nåværende eier. Familien til Ole Markus Holden er 3. generasjon og hans barn blir da 4. generasjon i huset.
Da restaureringen startet fantes det ingen tegninger av huset i kommunens arkiver. Arkitekt Arve Austad fikk da i oppgave å tegne huset på nytt. I restaureringsprosessen ble lagt vekt på å ta vare på husets sjarmerende ytre og innvendig var det viktig å beholde tak-velvinger, takhøyder, rominndeling og at dører og listverk skulle beholde sitt originale utseende. Mye av det originale som lamper, låskasser, hengsler osv. er beholdt. Gamle bygningsdeler er også beholdt og møbelsnekker Steinar Danielsen har laget tro kopier av alt listverk, vinduslemmer med eik omramning, innvendige stolper til trapperekkverk, osv som måtte erstattes. De utvendige stolper som måtte skiftes ut p.g.a. råte er nøyaktig kopiert, med utskjæringer og form. Vinduslemmene er en tro kopi av originalene, med originale hengsler og messingskruer. Pipen f.eks ble av brannvesenet i første omgang gitt fyringsforbud da de antok det var dårlig teglstein i konstruksjonen. Dette ble omgjort da det viste seg at den også var støpt i solid betong. Med sine 4 løp og er den nesten i daglig bruk. Mye av isolasjonen i husets gulv var koks. Dette ble fjernet og erstattet med moderne isolasjon.
Til historien om huset må det nevnes at under andre verdenskrig ble huset okkupert av Tyskerne. Familien Holden ble kastet ut og måtte flyttet til Thor-Dahl bygget på 48 timers varsel. Det var kommandanten som da flyttet inn i huset.
Myradagen 2021
- Detaljer
- Publisert torsdag 26. august 2021 12:29
Myradagen 2021.
Foreningen Gamle Sandefjord og Sandar Historielag
arrangerte Myradagen 2021 lørdag 28. august
på husmannsplassen Øvre Myra, Schanches gate 24.
Det var også i år en tradisjonell markedsdag,
med salgsboder, husflidartikler, håndverk, frukt / grønnsaker og honning, bøker og kakelotteri.
Det ble også solgt rømmegrøt og saft + vafler og kaffe/te.
Sandefjord Teaterforening´s Seniorteateret
fremførte "Livet på Øvre Myra i Gamle dager" og
Sandar Spelemannslag spilte folkemusikk fra Vestfold.
BEVARINGSPRISEN 2020
- Detaljer
- Publisert mandag 22. februar 2021 15:02
Foreningen Gamle Sandefjord deler hvert år ut Bevaringsprisen.
Formålet med Bevaringsprisen som Foreningen Gamle Sandefjord deler ut, er å fremheve representative bygninger i vår kommune fra ulike tidsepoker. Dette er bygninger som bør bevares fordi de er ivaretatt på en god måte, slik at det opprinnelige utseende er lett gjenkjennelig.
Dette året har vi beveget oss ut fra sentrum i bykjernen til et gårdstun.
Nemlig Furustadveien 80.
Dette er et gårdstun bestående av et våningshus og et bryggerhus og har i mange generasjoner gått i arv. Den siste i arverekkefølgen som bodde der var en enslig frøken som døde i 1986.
Dette er et hus som er et viktige minner om byggeskikken på 1800 tallet. Stedet har også en meget flott beliggenhet.
Begge husene ble registrert i 1985 i sekretariatet for registrering av faste kulturminner (SEFRAK) .
Den gang ble oppføringen av husene antatt til ca.1870.
Nåværende eier Solbjørg Thorsen Tveit kjøpte husene i 2012. Da hadde de stått ubebodd noen år og forfallet hadde satt inn. Over bryggerhuset var det veltet et tre som hadde knust tak og takstein og tak var kraftig skadet. Det var også store skader etter at regnvann hadde hatt rikelig tilgang til bryggerhuset. Hovedhuset var forlatt med inventar, og fukt og skadedyr hadde satt sine spor. Ny eier gikk i gang med reparasjon av hustak og ryddet seg plass på et rom som fungerte som stue, kjøkken og soverom. Så gikk hun løs på de andre rommene der mye råttent treverk måtte erstattes og mye måtte forsterkes. Gulv måtte byttes ut med nye hel tre gulv. Vinduer som var kopier av opprinnelige og satt inn i1980, ble beholdt og den utvendige listingen ble også beholdt. Under restaureringen som har vart frem til i dag ble det på muren funnet et årstall 1847. Bak på en av vinduslistene stod årstallet 1817.
Det er utført en kjempe stor jobb med husene og de originale dørene og trappene er beholdt.
Mye av inventaret er også tatt vare på selv om det var mye maling som måtte fjernes, og er nå i bruk.
DET HISTORISKE SANDEFJORD
- Detaljer
- Publisert mandag 14. mai 2018 11:30
Foreningen Gamle Sandefjord har vært med på å lage en publikasjonen som presenterer 19 ulike historiske lag og foreninger i nye Sandefjord kommune.
Presentasjonen er tilgjengelig hos foreningene og på biblioteket.
Trykk på link under:
Bevaringsprisen bilder
- Detaljer
- Publisert onsdag 16. april 2014 13:03
Her presenteres byggene som har mottatt Bevaringsprisen fra Foreningen Gamle Sandefjord. Bildene er tatt i 2009 - slik at eventuelle endringer fra tidspunktet prisen ble delt ut vil være synlige.