Nybyen i mitt hjerte

Nybyen i mitt hjerte.

Nybyen er ikke veldig stor, og området kan med litt slingringsmonn avgrenses til gatene Rosenvolds gate, Flors gate, Tidemands gate og Schanches gate.

Onsdag 9. oktober kommer Finn Egil Johannessen, en godt voksen Nybyen-gutt og entusiast, til Øvre Myra for å holde foredrag om denne bydelen. 

Nybyen var kjent som et sted for småkårsfolk og det sies at det var så mange hvalfangere i Nybyen, at når høsten kom og «guttane» hadde reist tilbake til isen, var det bare kvinnfolk igjen der. Her bodde de i mange av områdets små hus, ofte med «utedass». Mange bodde også i de kommunale firemannsboligene der det krydde av unger. Det ble påstått at noen praktiserte «vareopptelling» for å sjekke at alle ungene var kommet i seng om kvelden. Beboerne var også kjent for sine kallenavn, og det var mange sterke og fargerike personligheter som bodde der. 

Nybyen er et unikt sted og bebyggelsen har fortsatt sitt særpreg. I sin tid var det hele seks kolonialbutikker i Nybyen. Hvordan de kunne overleve er uforståelig for oss i våre dager. Menneskene som bor der har jo endret seg, men bebyggelsen er i stor grad uendret.

Dette og mye mer vil vi få høre om på Øvre Myra denne kvelden. «Mr. Nybyen» - Finn Egil Johannessen - kjenner til det meste om alt dette. Han vil vise bilder og kanskje også presentere noen røverhistorier fra denne bydelen. 

Foredraget starter kl.19.00. og det er gratis inngang.

Det blir en enkel servering og alle er hjertelig velkommen

Byvandring "Blå Skilt" del 2

Foreningen Gamle Sandefjord inviterer til Byvandring på Sandefjords «Vestkant» til bygninger som har fått «Blå skilt».

 

Førstkommende søndag 22. september inviterer Foreningen Gamle Sandefjord igjen til Byvandring.

Denne gangen går turen til bygninger merket med "Blå Skilt" på vestsiden av byen

Vandringen starter kl. 14.00 på Husmannsplassen Øvre Myra, Schanches gate 24.

I 1801 var det 13 husmannsplasser i Sandar prestegjeld. Den siste av disse husmannsplassene som ble drevet, var husmannsplassen Øvre Myra.

Margrete Karoline og Peder Olaf Hansen var den siste husmanns familien som bodde her.

Margrete Karoline døde i 1938 og Peder Olaf døde i 1973. Stedet ble i 1989 kjøpt av Foreningen Gamle Sandefjord og Sandar Historielag.

De hadde ønske om å bevare denne kulturhistoriske og viktige eiendommen, sette den i stand og gjøre den tilgjengelig for variert bruk.

Disse foreningene holder fortsatt stedet vedlike og har mye av sin virksomhet her. Stedet blir også leid ut til forskjellige andre aktiviteter.

I 2009 tok Foreningen Gamle Sandefjord og Sandar Historielag sammen med Sandefjord kommune initiativ til å starte en «skiltkomité».

Formålet var at spesielle bygninger til betydningsfulle personer eller virksomheter, eller spesielle bygg i form av arkitektur eller historie i Sandefjord, skulle få blå runde skilt som kunne fortelle kort om historien til bygningene.

«Blå skilt» er blitt et begrep og denne type skilt finner vi i Oslo og flere andre norske byer, og også i mange europeiske byer.

 

I juni inviterte Foreningen Gamle Sandefjord for første gang til en byvandring til disse bygningene her i Sandefjord. Den gangen rakk vi rundt til cirka halvparten av de aktuelle bygningene. Denne gangen ønsker vi å fortsette turen til de resterende bygningene.

 

Svein Ingebretsen vil guide oss på turen og fortelle oss mer om bygningene og menneskene som bodde der, utover det som kan leses på skiltene.                                                

 

Har du lyst til å bli bedre kjent med historiene om bygningene og hvem som har bodd der? Da er du hjertelig velkommen til å bli med på byvandringen!

Myradagen 2024

Det blir markedsdag på Øvre Myra lørdag 31.8. kl 11 til 15

Stands/utstilling med salg og visning av håndverksprodukter, grønnsaker, honning, smykker mv.
Kakeutlodning
Salg av rømmegrøt og og nystekte vafler.

Underholdning av koret «Nordre Skur og Ballast»

GRATIS ADGANG

 

Byvandring "Blå Skilt"

 

Foreningen Gamle Sandefjord inviterer til en Byvandring i Sandefjord til bygninger som har fått «Blå skilt».

 

Søndag 2. juni 2024 har du en unik mulighet til å bli enda bedre kjent i Sandefjord.

Da tar Svein Ingebretsen deg med på en kunnskapsrik tur rundt i byen.

Det er Foreningen Gamle Sandefjord som inviterer til en byvandring i Sandefjord sentrum, til bygninger som har fått «Blå skilt».

 

 

 

 

 STORGATA 27: Sto ferdig i 1894. Nye fasader ved arkitekt Arnstein Arneberg ble laget 1930.

Huset kontorer for firma Anders Jahre, rederiselskapet Kosmos til 1959.

Foreningen Gamle Sandefjord og Sandar Historielag tok sammen med Sandefjord kommune i 2009 initiativ til å starte en «skiltkomité». Formålet var at spesielle bygninger til betydningsfulle personer eller virksomheter, eller spesielle bygg i form av arkitektur eller historie, skulle få blå runde skilt som kunne forteller kort historien til bygningen. Denne type skilt finner vi i Oslo og flere andre byer i Norge. Man finner dem også i flere europeiske byer.

Det første runde blå skiltet i Sandefjord ble satt opp på Kurbadet i 16. mai 2013. Dette ble markert med pomp og prakt. Sandefjords Sangforening stilte opp sammen med «Dr. Thaulow», den kjente legen på Kurbadet – for anledningen spilt av Svein Ingebretsen. Markeringen ble i etterkant feiret inne på Kurbadet.